Wetenschap vogelgriep
WHO vindt mens op mens besmetting H5N1
JAKARTA – De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft voor het eerst vastgesteld dat het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 ook van mens tot mens overdraagbaar is. Dat is gebleken in Indonesië, waar een vrouw leden van haar familie heeft besmet. Volgens de WHO is er evenwel geen reden tot paniek.
Het H5N1-virus was tot dusver alleen in staat om mensen te besmetten die in direct contact waren geweest met besmet pluimvee of andere dieren. Sinds 2003 zijn circa 130 mensen aan een besmetting overleden, vooral in Azië. De WHO heeft steeds de vrees uitgesproken voor besmettingen tussen mensen onderling, zeker als het virus zo kan muteren dat de ziekte zich rap als een olievlek over de aarde kan verspreiden. In dit scenario kunnen er in potentie miljoenen doden vallen.
Hoesten
In dit geval gaat het om een familie in noordelijk Sumatra, die al zeven leden heeft verloren door de vogelgriep. Volgens Keiji Fukuda van de WHO staat intussen vast dat een besmette vrouw binnen de familie in een kleine ruimte andere familieleden heeft besmet, waarschijnlijk door hoesten.
Het virus dat binnen dit zogeheten ‘cluster’ van mensen rondwaart, is volgens onderzoekers inderdaad enigszins gemuteerd.
Controle
De genetische veranderingen zijn evenwel niet van dien aard dat de besmettingskans tussen mensen onderling nu echt noemenswaardig is vergroot. De mensen binnen het cluster zijn in quarantaine geplaatst. “Het gaat niet om iets waardoor we bezorgder zijn geworden”, aldus Fukuda. De ziekte is ook niet buiten het ‘cluster’ waargenomen en lijkt goed onder controle.
ZIE OOK:
Indonesische vrouw bezwijkt aan vogelgriep
Vogelgriep komt dichterbij
Vogelgriep op Duitse boerderij
Viroloog waarschuwt voor rol katten bij vogelgriep
Bron: NU.NL 23-06-2006
Mens-op-mensbesmetting van vogelgriep bevestigd:
Vogelgriep kan van mens op mens overgedragen worden. Dat bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na onderzoek van besmettingen binnen eenzelfde familie in Indonesië.
Op de foto ziet u Johannes Ginting, de enige overlevende van een familie van acht die getroffen werd door vogelgriep. Op het eiland Sumatra in Indonesië, werden de humane infecties met het H5N1-vogelgriepvirus binnen eenzelfde familie bevestigd door de WHO. Het vermoeden rees dat deze familieleden die zeer nauwe contacten hadden met de zieke vrouw bij de verzorging geen bijzondere voorzorgen in acht genomen hadden.
Labotesten hebben uitgewezen dat er daadwerkelijk mens-op-mensbesmetting heeft plaatsgevonden binnen de familie. Het H5N1-virus onderging lichte genetische veranderingen bij de vader en zijn zoon, maar de wijzigingen waren niet voldoende om een pandemie te veroorzaken. Bovendien is door de sterfte van de vader en de zoon het lichtgewijzigde virus verdwenen.
De WHO concludeert dat het huidige alarmpeil voor een pandemie gepast is en niet moet gewijzigd worden. Het blijft dus behouden op fase 3, dit is de fase waarin occasionele humane infecties met een griepvirus voorkomen, doch zonder enig bewijs dat het virus zich efficiënt en aanhoudend van de ene persoon naar de andere verspreidt.
Personen die meer willen weten over een eventuele grieppandemie kunnen bellen naar het gratis nummer 0800/99.777.
Bron: Het belang van Limburg 24-06-2006
Vogelgriep rukt op naar het westen van Turkije
ISTANBUL – Na de eerste menselijke slachtoffers van de vogelgriep in het oosten van Turkije, lijkt de ziekte zich ook naar het westen van het land te verspreiden. In de provincie Ankara werd zaterdag de handel in gevogelte verboden nadat ten westen van de Turkse hoofdstad twee wilde eenden aan de ziekte waren overleden. In het oosten van Turkije werd intussen een vierde geval van vogelgriep bij mensen bevestigd.
Vrijdag maakte het Turkse ministerie van Gezondheid bekend dat onderzoek van een Brits lab had bevestigd dat drie kinderen die vorige week overleden het H5N1-virus hadden opgelopen.
Twee van de drie kinderen, allen uit eenzelfde gezin in het oosten van Turkije en overleden tussen zondag en vrijdag, waren drager van het virus.
Een vierde kind uit hetzelfde gezin verblijft nog steeds in het ziekenhuis en zou ook drager zijn van het virus.
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bevestigde dat minstens twee van de drie kinderen die de voorbije week overleden door vogelgriep met de gevaarlijke variant H5N1 besmet waren.
In totaal zijn in Turkije momenteel 37 mensen opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van vogelgriep, aldus nog de minister van Gezondheid.
De Turkse minister van Landbouw wil intussen de handel in pluimvee beperken, zoniet verbieden, om een verdere verspreiding van de vogelgriep te vermijden.
In gebieden in het oosten van Turkije waar het vogelgriep al opdook werden tot nog toe 14.000 dieren afgemaakt.
Een delegatie van de WHO trekt zondag naar het getroffen Van om na te gaan hoe de slachtoffers besmet raakten en hoe andere infecties voorkomen kunnen worden.
In Turkije zijn volgens het ministerie van Landbouw tot nog toe tien haarden van vogelgriep vastgesteld in zes van de 81 provincies.
zaterdag 07 januari 2006 | Bron: afp, bbc
Vogelgriep Turkije rukt op naar het westen
De Turkse autoriteiten hebben zondag drie nieuwe gevallen van vogelgriep bij mensen gemeld.
BRUSSEL (ANP) – Het potentieel dodelijke vogelgriepvirus H5N1 in Turkije rukt steeds verder op richting de Europese Unie. Zeker vijf Turken zijn zondag positief bevonden, onder wie twee jongens en een volwassene in Ankara.
De andere nieuwe gevallen doken op in Oost-Turkije, waar tot dusver al drie kinderen zijn bezweken. In totaal zijn er nu negen H5N1-besmettingen in Turkije vastgesteld.
De ziekte is inmiddels al in een buitenwijk aan de Europese kant van de miljoenenstad Istanbul aangetroffen. In de provincies Zonguldak aan de Zwarte Zee en Bursa aan de Zee van Marmora is de regering begonnen met de vernietiging van besmette kippen. Het is in al deze gevallen nog niet bekend of het gaat om het H5N1-virus.
Nederlandse Europarlementsleden vinden dat Turkije Europese hulp moet krijgen tegen de vogelgriep. De Europese Commissie moet vaccins, virusremmers en voorlichting sturen. Dorette Corbey (PvdA), Jan Mulder (VVD) en Kartika Liotard (SP) bepleitten dat zondag. Brussel heeft nu alleen experts naar het gebied gestuurd voor onderzoek. ,,Door te helpen kan de Europese Unie haar waarde bewijzen voor een kandidaat-lid als Turkije”, vindt Corbey. ,,De situatie is heel erg zorgelijk.”
H5N1
Van twee van de drie overleden kinderen, allen uit één gezin, staat vast dat het om een fatale H5N1-besmetting ging. Het derde geval wordt nog onderzocht. Het zijn de eerste vogelgriepdoden buiten China en Zuidoost-Azië, waar sinds 2003 zeker zeventig mensen bezweken aan vogelgriep.
De omgekomen slachtoffers komen uit een gemeenschap in een arme streek, waar kippen overal rondlopen. Volgens de Turkstalige editie van CNN is de onrust in het gebied groot. Talrijke mensen melden zich bij ziekenhuizen voor onderzoek en het ontbreekt in veel gevallen nog aan goede voorlichting over hoe te handelen als er kippen ziek worden. Plaatselijke overheden hebben bericht dat er momenteel zeker veertig mensen zijn getraceerd die mogelijk een vogelgriepbesmetting hebben.
ANP – 8 januari 2006
“Aantal gevallen van vogelgriep zwaar onderschat”
Onderzoekers van het Karolinska-instituut in Stockholm ondervroegen tussen 1 april en 30 juni 2004 bijna 45.478 mensen uit het Bavidistrict in het noordwesten van Vietnam. Daar woedt de vogelgriep al enkele jaren. Officieel werden er 87 gevallen van vogelgriep vastgesteld. Maar het echte aantal besmettingen met H5N1 zou bijna tien keer hoger kunnen liggen dan gedacht. Dat schrijft De Morgen.
In het vakblad The Archives of Internal Medicine vertellen de wetenschappers waarom het aantal besmettingen volgens hen zwaar onderschat wordt. Ze vonden bij hun doelgroep niet minder dan 8.149 mensen, een op vijf, met griepachtige symptomen en vermoeden dat 750 van hen besmet werden na contact met zieke of dode vogels. Ongeveer 38.000 mensen hadden thuis gevogelte.
Volgens hoofdonderzoeker Anna Thorson was de studie de grootste tot nu toe uitgevoerd naar de prevalentie van vogelgriep. “Onze resultaten suggereren dat de symptomen vaak erg licht zijn en dat er nauw contact nodig is voor transmissie tussen vogel en mens. Andere risicofactoren zijn jonge en oude leeftijd, lage sociaaleconomische status en vrouw zijn”. Thorson gaf toe dat ze niet met honderd procent zekerheid kon stellen dat vogelgriep de symptomen had veroorzaakt. Maar de griep was op dat moment het enige vogelvirus dat naar de mens kon overspringen.
Andere onderzoekers reageren met een zekere scepsis op het onderzoek. Professor Neil Ferguson van het Imperial College in London zei tegen de BBC dat onderrapportering erg waarschijnlijk was. “De conclusies van het onderzoek zijn interessant. Toch zie ik enkele problemen in de manier waarop deze studie is uitgevoerd. De Zweden namen geen bloedstalen van mensen. Ze weten dus niet zeker wie met vogelgriep is besmet en wie niet. Vermoedelijk ligt dat aantal toch heel wat lager dan ze aangeven”.
Bron: Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw 11-01-2006
Aanwijzingen voor mutatie dodelijk vogelgriepvirus
LONDEN (ANP) – Britse wetenschappers zeggen aanwijzingen te hebben dat het potentieel dodelijke vogelgriepvirus H5N1 muteert. Dat maakt de kans groter dat ook besmettingen van mens op mens mogelijk worden.
Een dergelijke genetische wijziging van het virus herbergt het gevaar in zich van een wereldomspannende epidemie die mogelijk aan miljoenen mensen het leven kan kosten.
De Britse Medical Research Council (MRC) en de wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzochten en vergeleken virussen die zijn aangetroffen in personen die aan vogelgriep overleden in Turkije (2006/2005), Vietnam (2005) en China (Hongkong, 2003). Daaruit is gebleken dat er overeenkomsten zijn in wijzigingen van de genetische structuur, die aanleiding geven tot zorg.
Tot dusver zijn er overigens nog nergens aanwijzingen dat het virus al van mens tot mens overdraagbaar is.
Wereldbank
Een aantal landen dat is aangesloten bij de Wereldbank heeft 500 miljoen dollar beschikbaar gesteld aan landen die door de uitbraak van het vogelgriepvirus bedreigd worden. Dat maakte Jim Adams, de vice-president van de bank, donderdag bekend. Als eerste krijgt Kirgizië, een buurland van China dat door het virus getroffen is, 5 miljoen dollar aan steun.
De Wereldbank vergadert volgende week in Peking over de vogelgriep. De instelling berekende dat een wereldwijde uitbraak van het virus 800 miljard dollar kan kosten. Vooralsnog is er behoefte aan zeker 1,5 miljard dollar.
Bron: ANP – 12 januari 2006
Uitbraak vogelgriep gevreesd tegen de lente
Experts vrezen dat de vogelgriep deze lente tot in België kan geraken. Het gaat om een écht alarm, geen vals, zoals afgelopen weekend met een Russische journalist uit Ukkel. Als de vogelgriep bij ons opduikt, kan dat ook zware gevolgen hebben voor de varkensstapel.
Zaterdag was half Europa in rep en roer omdat in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis een Russische journalist was opgenomen met symptomen die op vogelgriep konden wijzen. De man was net terug van een reportage over vogelgriep in Turkije. Voldoende voor de overheid om alarm te slaan.
Vals alarm, zo bleek. De man blijkt het gewone wintergriepje te hebben, dat hij waarschijnlijk heeft opgelopen in het vliegtuig naar huis. De man was zo onverstandig geweest om naar een risicogebied voor vogelgriep te vertrekken zonder zich tegen de klassieke wintergriep te laten vaccineren.
Toch toonde minister van Volksgezondheid Rudy Demotte zich achteraf tevreden. Alle controlemechanismen die zijn opgezet om een geval van vogelgriep zo snel mogelijk te detecteren en op te vangen, blijken te werken. Een echte grote rampoefening volgt later nog, voor de zomervakantie.
Het echte gevaar dreigt pas tegen de lente. Experts vrezen dat dan echt met vogelgriep besmet pluimvee vanuit het oosten bij ons kan belanden. Zelfs varkenshouders maken zich ernstig zorgen. Ervaringen in Azië leren dat het vogelpestvirus makkelijk overspringt op varkens in landbouwbedrijven waar zowel varkens als pluimvee aanwezig zijn.
,,Varkens lijken bovendien genetisch het meest op mensen. De overdracht van het virus van varkens naar mensen zal daardoor gemakkelijker zijn”, denkt de Nederlandse expert Hans Ringnalda van de Nederlandse Pluimvee Sociëteit. Vlaamse veehouders zijn zich van het probleem bewust en verscherpen hun voorzorgsmaatregelen.
Intussen is in het oosten van Turkije een nieuw slachtoffer van vogelgriep gesignaleerd. Een twaalfjarig meisje uit het gebied rond Dogubeyazit, de streek waar de afgelopen week al drie kinderen aan vogelgriep zijn gestorven, overleed in verdachte omstandigheden. Laboratoriumtests moeten uitmaken of het kind inderdaad met het agressieve H5NA-virus was besmet.
Bron: Wim WINCKELMANS
Het Nieuwsblad 16-01-2006
Globalhealthfacts.org: website met laatste gegevens over wereldwijde gezondheid
Op de website globalhealth.org zijn de laatste up-to-date gegevens te vinden met betrekking tot ziektes als HIV/ AIDS, malaria, TBC en andere belangrijke gezondheidsindicatoren. De website geeft antwoord op vragen als:
*) In welke landen hebben de meeste inwoners HIV/ AIDS?
*) Waar zijn de gebieden met TBC-uitbraak?
*) Welke landen in Azië hebben de meeste mensen met malaria?
Zo is er ook een kaart te zien in welke gebieden mensen zijn overleden aan de vogelgriep.
Vogelgriep
De laatste tijd loop ik met steeds meer vragen rondom ontwikkelingen en uitspraken over de dreigende vogelgriep.
Ik snap dat, mocht er een uitbraak plaatsvinden, we alles moeten doen om de schade zo beperkt mogelijk te
houden.
Toch vraag ik mij af in hoeverre we bang gemaakt, maar ook voorgelogen worden.
Voorlichtingscentra en minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vertellen ons dat we geen
vogelpest kunnen krijgen van het eten van dierlijke producten.
Maar als we met het vliegtuig reizen, worden we panisch streng gecontroleerd op het meenemen van dierlijke
producten.
Als je vraagt waarom, blijkt dit om eventuele verspreiding van dierziektes te voorkomen.
Daarnaast hebben we een paar weken geleden via de media te horen gekregen dat in Turkije de eerste mensen
gestorven zijn door het eten van besmette kippen.
Werkt de politiek bewust mee aan een Babylonische spraakverwarring of wordt de vleessector weer voor de
zoveelste keer een hand boven het hoofd gehouden?
Uiteindelijk kunnen we dus gewoon wel ziek worden van kip- en eiproducten.
Onze kipproducten worden voor een groot deel uit Azië geïmporteerd, wat het eten van kip nog dubieuzer maakt.
Suzanne Hogendoorn, Den Haag
Copyright (c) 26-01-2006 Het Financieele Dagblad
Wereldleiders liggen wakker van vogelgriep
Het dodelijke H5N1 virus bezorgt wereldleiders slapeloze nachten. Het vogelgriepvirus wordt gezien als de grootste
mondiale dreiging in 2006. Dat is de uitkomst van het onderzoek ‘Global Risks 2006′ dat gisteren werd
gepresenteerd tijdens het World Economic Forum.
Andere risico’s, zoals terrorisme en de stijgende olieprijs, vinden de wereldleiders even gevaarlijk.
Maar op de korte termijn spant vogelgriep de kroon. Verzachtend nieuws kwam vandaag van Amerikaanse zijde.
Onderzoekers hebben een nieuw vaccin tegen het H5N1-virus ontwikkeld.
Tests bij kippen en muizen wezen uit dat het vaccin de dieren volledig beschermt tegen het dodelijke virus.
De entstof zal ook op mensen worden getest zodra de Amerikaanse autoriteiten daar toestemming voor geven, zo
meldden wetenschappers aan de universiteit van Pittsburgh.
Het volledige rapport Global Risks 2006
Copyright (c) 27-01-2006 Het Financieele Dagblad
Vogelpest bij valken in Saudi-Arabië
Dierenartsen hebben in een kliniek in de Saudi-Arabische hoofdstad Riyad het H5-vogelpestvirus vastgesteld bij vijf valken.
De valken behoorden tot een groep van 37 vogels die op last van het ministerie van landbouw alle zijn geruimd.
Verder onderzoek moet uitwijzen of de dieren besmet waren met de gevaarlijke H5N1-variant, meldde het Saudi Press Agency. Vorig jaar november werd H5N1 aangetroffen in het buurland Koeweit.
Bron: 29 januari 2006
Door: Agrarisch Dagblad
Harde waarheden over vogelgriep
Door Henry Miller
Rijke landen moeten arme landen helpen om uitbraken vast te stellen. Dan kunnen rijke landen proberen de tweede golf in te dammen.
De kwesties rond de mogelijke uitbraak van een pandemie van de vogelgriep zijn complex en omvatten terreinen als geneeskunde, epidemiologie, virologie en zelfs politiek en ethiek. Bovendien bestaat er enorme onzekerheid over de vraag wanneer H5N1, dat nu voornamelijk vogels treft, verandert in een variant die van mens tot mens kan worden doorgegeven, en hoe besmettelijk en dodelijk dat virus zou kunnen zijn. Het is dus nauwelijks verrassend dat beschouwingen over de vogelgriep de plank vaak behoorlijk misslaan.
Een recent hoofdredactioneel commentaar in de New York Times betreurde bijvoorbeeld de egocentrische opstelling van de rijke landen tegenover een mogelijke H5N1-pandemie. Want ‘de beste hoop om een pandemie een halt toe te roepen, of op z’n minst tijd te winnen om adequaat te kunnen reageren, is het verbeteren van de waakzaamheid en de gezondheidszorg in Oost-Afrika en Azië, waar een pandemie waarschijnlijk zal beginnen.’
Uiteraard is waakzaamheid vereist om vroegtijdig te kunnen registreren dat een H5N1-variant is ontdekt die van mens tot mens kan worden overgebracht, zodat landen in de hele wereld snel een hele reeks maatregelen kunnen nemen, waaronder een programma voor de productie van grote hoeveelheden vaccin. Maar de gigantische operatie die nodig is om ‘de gezondheidszorg in de armste landen van de wereld’ te verbeteren, is op een opiniepagina eenvoudiger te verwezenlijken dan in het echt.
Intensieve vormen van veehouderij, die impliceren dat zich miljarden vogels en varkens in de onmiddellijke nabijheid van mensen bevinden, in combinatie met onhygiënische omstandigheden, armoede en een ruimschoots tekortschietende infrastructuur van de volksgezondheid, maken het onwaarschijnlijk dat een pandemie kan worden voorkomen of in de kiem kan worden gesmoord. Zie China’s chaotische pogingen om 14 miljard kippen in te enten. Die pogingen zijn gecompromitteerd door namaakvaccins en de afwezigheid van beschermende kleding voor de inentingsteams, die de ziekte feitelijk kunnen verspreiden door met hun schoenen mest van de ene naar de andere boerderij te transporteren.
In theorie is het mogelijk een grieppandemie in een vroegtijdig stadium in te dammen door toepassing van een beschermende ring, waarbij antigriepmiddelen en quarantainemaatregelen agressief worden ingezet om kleine uitbraken van de van mens op mens overdraagbare H5N1-variant te isoleren.
Volgens viroloog Donald S. Burke van de Amerikaanse John Hopkins Universiteit ‘zou het mogelijk moeten zijn een uitbraak van de menselijke variant vroegtijdig te signaleren als er nog minder dan honderd gevallen zijn, en internationale middelen zoals een WHO-voorraad antivirale medicijnen in te zetten om er snel een eind aan te maken. Deze strategie is zeer kosteneffectief.’ Maar een strategie kan slechts ‘kosteneffectief’ zijn als zij ook uitvoerbaar is. Hoewel beschermingsringen kunnen werken in Minneapolis, Toronto en Zürich, is de waarschijnlijkheid dat zo’n strategie succes sorteert in die delen van de wereld waar grieppandemieën meestal beginnen vrijwel nul. In landen als Vietnam, Indonesië en China ontbreken de noodzakelijke expertise, coördinatie, discipline en infrastructuur.
De reactie in Turkije, waar ruim vijftig mogelijke gevallen zijn opgedoken in het oosten van het land, is leerzaam. Functionarissen in dat gebied meldden de regering al op 16 december een plotselinge stijging van het aantal dode vogels, maar het duurde twaalf dagen voor een onderzoek begon. Toen een veertienjarig jongetje het eerste Turkse slachtoffer van de vogelgriep werd, spoedig gevolgd door twee kinderen uit hetzelfde gezin, bekritiseerde een regeringswoordvoerder artsen die de ziekte bij de naam hadden genoemd, omdat zij ‘Turkije’s reputatie schade toebrachten’. Dat lijkt onheilspellend veel op de reactie van China op de sars-uitbraak in 2003.
Tot nu toe ziet het ernaar uit dat alle H5N1-besmettingen van mensen zijn opgelopen via contacten met geïnfecteerd pluimvee. Maar Turkije toont hoe de uitbraak van een pandemie van de variant die van mens op mens overdraagbaar is, er in het begin kan uitzien: een snelle verspreiding van bevestigde gevallen en doden van de plaats van oorsprong naar nabijgelegen dorpen en steden. We kunnen een groot aantal ziektegevallen verwachten onder werknemers en patiënten van ziekenhuizen waar de slachtoffers worden behandeld. En al snel zou iemand, misschien zelfs een drager die zelf niet ziek is, het virus naar Ankara, Istanboel, Tblisi, Damascus, Bagdad en nog verder vervoeren.
De antigriepmiddelen Tamiflu en Relenza zijn vreselijk duur en moeilijk verkrijgbaar. De geschiedenis toont aan dat zelfs als we in staat zouden zijn deze medicijnen aan arme landen aan te bieden, voor beschermingsringen, zij vaak op onjuiste wijze worden toegediend, zoals in sub-optimale doses, waardoor de resistentie van het virus toeneemt en een pandemie alleen maar heviger wordt. Of ze worden op de zwarte markt verkocht om corrupte regeringsfunctionarissen te verrijken.
Een politiek incorrecte, maar rationele strategie voor de rijke landen zou zijn ontwikkelingslanden voornamelijk middelen voor waakzaamheid ter beschikking te stellen. De rijke landen zouden dan tijdig gewaarschuwd worden voor het bestaan van een H5N1-variant die van mens tot mens kan worden overgedragen, maar het grootste deel van hun financiële middelen aan vaccins, medicijnen en volksgezondheidsmaatregelen kunnen besteden waar zij vooral zelf van profiteren.
Als de pandemie binnen een jaar of twee begint, kan er weinig worden ondernomen om de eerste besmettingsgolf te verzwakken. Maar als we klaar staan om in een noodprogramma op basis van de pandemievariant een nieuw vaccin te produceren, kunnen we mogelijk de tweede golf indammen.
Een grieppandemie zal moeilijke beslissingen vergen, niet alleen over de vraag welke patiënten het meeste baat zullen hebben bij de schaarse middelen – zoals vaccins, medicijnen en ventilatoren – maar ook over de vraag hoe op beleidsniveau de beschikbare middelen het best kunnen worden besteed.
Henry Miller is arts en verbonden aan Hoover Institute en Competitive Enterprise Institute. Tussen 1979 en1994 werkte hij bij US Food and Drug Administration. Zijn nieuwe boek, ‘The Frankenfood?
Myth: How Protest and Politics Threaten the Biotech Revolution’, verschijnt later dit jaar. © Project Syndicate, 2006. Vertaling: Menno Grootveld.
Veel misverstanden over risico’s
Pandemie komt; alleen is nog onbekend wanneer
Verbeteren gezondheidszorg in arme landen vergt gigantische operatie
Beschermende ring om uitbraak heen is niet uitvoerbaar
Want landen waar pandemie waarschijnlijk uitbreekt, missen kennis
Alleen tweede golf indammen lijkt kansrijk
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad
Vogelgriep bij pluimvee in Noord-Cyprus bevestigd
ANP
BRUSSEL – De Europese Commissie heeft zondag bevestigd dat in vogels op Noord-Cyprus het dodelijke H5N1-virus is aangetroffen. Dat bleek uit testen in een Brits laboratorium.
Eerder deze week zijn op een boerderij 1500 stuks pluimvee geruimd nadat een kip en een kalkoen ziek waren geworden. De Turkse autoriteiten, die Noord-Cyprus als hun grondgebied beschouwen, zijn geïnformeerd. Inmiddels is de invoer van levende dieren en dierproducten vanuit Turks-Cyprus naar EU-landen stilgelegd. Er zijn deskundigen naar het gebied gestuurd, en de Unie is bereid te helpen. Het noorden van Cyprus is geen EU-grondgebied. Het eiland is verdeeld in een Grieks-Cypriotisch en een Turks deel na een Turkse invasie ruim dertig jaar geleden.
Bron: de Volkskrant 29-01-2006
Eerste H5-uitbraak in Bulgarije
Bulgarije heeft voor het eerst een H5-variant van vogelpest ontdekt. Het virus is aangetroffen in een zwaan in de Donau.
Onderzoek in Groot-Brittannie moet uitwijzen of het om de dodelijke H5N1-variant gaat. Bulgarije grenst aan Roemenie en Turkije, twee landen waar de gevreesde ziekte de laatste maanden de kop opstak.
Landbouwminister Nihat Kabil probeert de gemoederen te sussen, melden diverse media. Hij heeft veterinaire diensten in staat van paraatheid gebracht, “maar een dode zwaan betekent nog niet dat gevaar bestaat voor een grootschalige uitbraak van vogelpest.”
Bron: Agrarisch Dagblad 4 februari 2006
Uitbraak vogelgriep in Nigeria
(Novum/AP) – In Nigeria is de vogelgriep geconstateerd. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie voor Dieren (OIE) woensdag bekendgemaakt. Het is volgens de OIE de eerste keer dat het virus opduikt in Afrika.
Uit testen uitgevoerd in een Italiaans laboratorium blijkt dat het gaat om het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1. De Nigeriaanse autoriteiten hebben de locatie van de uitbraak, een pluimveefokkerij in het dorp Jaji in de noordelijke deelstaat Kaduna, gedesinfecteerd en de dieren onder quarantaine geplaatst, aldus de OIE in een verklaring. Een OIE-deskundige zei dat in de fokkerij 46.000 vogels zijn.
Maandag maakten de Nigeriaanse autoriteiten nog bekend dat uit eerste testen was gebleken dat kippen die om onduidelijke oorzaak waren gestorven in een andere noordelijke deelstaat, niet besmet waren met de vogelgriep. Niettemin drongen ze er bij boeren op aan mysterieuze sterfte onder hun pluimvee te rapporteren.
De OIE, die samenwerkt met de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO, liet weten een team van deskundigen naar het getroffen gebied te sturen om de situatie in ogenschouw te nemen en advies te verstrekken. Het gevaar bestaat volgens deskundigen dat H5N1 muteert tot een variant die eenvoudig overdraagbaar is van mens op mens, waardoor een pandemie kan ontstaan.
De vogelgriep heeft vanaf 2003 het pluimvee in Azië hard getroffen. Zo’n 140 miljoen vogels moesten worden afgemaakt. Tientallen Aziaten zijn aan het virus bezweken. Vervolgens dook het op in Europa en het Midden-Oosten. Gevreesd wordt dat het veel schade kan aanrichten in verarmde, nauwelijks bestuurde Afrikaanse regio’s waarvan de bewoners vaak kippen houden.
Bron: Trouw 08-02-2006
Vogelgriepvirus opgedoken bij zwanen in Griekenland
Een laboratorium in Griekenland heeft de aanwezigheid van het vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij de stalen van drie zwanen die dood werden aangetroffen in de regio van Thessaloniki.
Dat heeft de Europese Commissie donderdagavond bevestigd.
De Grieken hebben intussen stalen overgemaakt aan het Europese referentielaboratorium in het Britse Weybridge, waar onderzocht moet worden of het gaat om de voor de mens gevaarlijke variant H5N1. De resultaten zouden binnen twee tot acht dagen bekend moeten zijn.
Bron: 09-02-2006 Het belang van Limburg
Bezorgdheid om vogelgriep in Nigeria
Experts vrezen voor een snelle verspreiding van het vogelgriepvirus in Nigeria omdat de gezondheidsvoorzieningen in Afrika slecht zijn en omdat voor een groot deel van de bevolking de kippen de enige bron van inkomen of eiwitten zijn. Een maand na de eerste infectie worden de zieke kippen in Nigeria nog gewoon op de markt verkocht.
“Wij, boeren zijn bezorgd want we leven in een deel van de wereld waar de regering maar erg traag reageert”, zegt de Nigeriaanse kippenboer Auwalu Haruna aan BBC World. Haruna woont in de staat Kano, die grenst aan de noordelijke staat Kaduna, waar nu ook vogelgriep is opgedoken.
De eerste vogels stierven op 10 januari. Dinsdag kwam vanuit de VN-laboratoria in Padua de bevestiging dat het om H5N1 gaat. Wellicht stierven ook duizenden kippen in twee andere boerderijen in naburige staten aan vogelgriep. Het nieuws van de vogelgriepinfectie in Afrika baart experts zorgen. Het virus wordt doorgaans onder controle gehouden door het snel op te sporen, vogels te slachten en bedrijven in quarantaine te plaatsen.
In arme landen waar maar weinig goede laboratoria zijn en waar pluimvee vaak de enige inkomstenbron is, is die snelle reactie erg moeilijk. In Nigeria werd pas na twintig dagen gereageerd en wordt nu pas een quarantaine en slachting ingesteld. “En als de situatie in Nigeria uit de hand loopt, zal dat een verwoestende impact hebben op de levensvoorziening van miljoenen mensen en zullen ook erg veel mensen aan het virus worden blootgesteld”, zegt Samuel Jutzi van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie.
Dat verhoogt dan weer de kans op een menselijke pandemie. Voorlopig is nog niet duidelijk of er in Kaduna al mensen besmet raakten. Tot nu toe heeft de vogelziekte sinds ze in 2003 in Zuidoost-Azië opdook 160 mensen besmet, van wie de helft gestorven is. Het ging telkens om mensen die in nauw contact stonden met de vogels.
Naast die trage reactie in Nigeria is de houding van de plaatselijke boeren een nadeel. Donderdag heeft de regering aangekondigd massaal vogels af te slachten in het getroffen bedrijf en er is beloofd iedereen voor de slachtingen te compenseren, maar de meesten geloven dat niet. “Op de markt wordt het vlees van de dode dieren toch gewoon verkocht”, meldt een BBC-correspondent. In het getroffen gebied wordt nog steeds pluimvee vervoerd en verhandeld.
Bron: De Morgen 10-02-2006
H5N1-variant van vogelgriep duikt op in Europa
In Italië, Bulgarije en Griekenland is bij dode zwanen het vogelgriepvirus aangetroffen. De zwanen waren besmet met de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-variant.
Brussel heeft bevestigd dat het om het vogelgriepvirus gaat. De ziekte is waarschijnlijk via de Balkan op Sicilië en in de zuidelijke regio’s Apulië en Calabrië terechtgekomen.
Vogels
In Griekenland zijn de dode vogels gevonden dichtbij de stad Thessaloniki, in het noordoosten. Deze week bleek ook dat het virus in Afrika is beland.
Vooralsnog is er geen gevaar voor mensen. Tot nu toe zijn sinds 2003 in Azië ongeveer tachtig mensen aan de vogelgriep overleden. Dat is niet veel in verhouding tot het aantal inwoners in de landen waar het virus heerst.
Turkije
Het virus heeft al slachtoffers geëist in Turkije waar in verschillende provincies de vogelgriep is aangetroffen. Het virus was al eens opgedoken in Bulgarije en Roemenië (lees ook Vogelgriepvirus treft nu ook Istanbul).
Pas als het virus zich zo muteert dat het van mens op mens overspringt en dat mensen snel ziek worden is er een gevaar voor mensen.
Aanstaande donderdag en vrijdag wordt in Brussel overlegd over de nieuwe uitbraken. Verantwoordelijke autoriteiten nemen voorzorgsmaatregelen zodat het virus zich niet verder kan verspreiden.
Lees over het vogelgriepvirus ook de weblog Zeker weten! van wetenschapsredacteur Simon Rozendaal
Bron: Elsevier 11 februari 2006
Italië neemt maatregelen na zesde positieve zwaan
Italië heeft maandag maatregelen getroffen om te voorkomen dat de vogelgriep zou overslaan op het Italiaanse pluimvee en de boerderijen. Dat gebeurde na de vaststelling van het H5N1-virus in zes van in totaal 22 dode zwanen. De zesde positief bevonden dode zwaan was aangetroffen in de provincie Lecce in de regio Apulië. Andere gevallen werden vastgesteld in Calabrië en op Sicilië.
De Italiaanse autoriteiten hebben onmiddellijk isolatiezones ingesteld rond de vier gebieden in Zuid-Italië waar de besmette zwanen zijn gevonden. Er is een gratis telefoonnummer waar mensen met vragen terecht kunnen, en er is een brochure uitgegeven waarin de burgers onder meer opgeroepen worden, geen dode vogels aan te raken.
De hoofdprioriteit van de regering is het minimaliseren van het risico voor mensen, door te verkomen dat huisdieren worden geïnfecteerd. Landbouwers zijn echter tegelijk bevreesd dat de aanwezigheid van het virus de hele Italiaanse pluimvee-industrie kan ruïneren. Minister van Volksgezondheid Francesco Storace heeft maandag een rondreis door de betrokken regio’s aangevat. Hij verzekert de landbouwers dat zij zullen vergoed worden voor de dieren die worden afgemaakt.
Bron: Belga 13-02-2006
Dode zwanen Oostenrijk besmet met H5N1
WENEN/BRUSSEL – Twee dode zwanen die onlangs in het zuiden van Oostenrijk zijn gevonden, zijn besmet met de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Dat heeft het Oostenrijkse bureau voor voedselveiligheid dinsdag bekendgemaakt.
In een laboratorium van de Europese Unie in Groot-Brittannië zijn eerdere testresulaten bevestigd dat de zwanen inderdaad de gevreesde ziekte onder de leden hadden. Eerder bleken ook vogels in Griekenland, Italië en verscheidene Europese landen buiten de EU besmet met het H5N1-virus.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, stelt vanaf dinsdagavond een veiligheidszone in van drie kilometer rondom de plaats waar de zwanen zijn aangetroffen. Verder komt daaromheen een surveillancezone van tien kilometer. Binnen de veiligheidszone zal een ophokplicht gelden en mag geen pluimvee worden vervoerd. Ook komen er verscherpte controlemaatregelen en is de jacht binnen de veiligheids- en surveillancezone verboden.
|
|
De komst van de lente zal een groter risico op de verspreiding van vogelgriep in Europa met zich meebrengen, zo waarschuwde dinsdag een vertegenwoordiger van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Dat komt door de terugkeer van trekvogels uit warmere landen in Afrika als de temperaturen gaan stijgen.
Toch vindt de FAO paniek rond de uitbraak van vogelgriep in Europa volkomen overdreven. Als in een bepaald land het H5N1-virus wordt vastgesteld in trekvogels, bijvoorveeld zwanen, worden extra maatregelen getroffen om de overdracht van het virus op pluimvee te verminderen.
Tot nu toe is nog nooit een geval geconstateerd waarbij de ziekte van trekvogels op mensen is overgebracht. Wel zijn er in Azië mensen besmet geraakt die contact hadden met pluimvee.
Het vogelgriepvirus heeft ook Iran bereikt, meldde de Iraanse veterinaire dienst dinsdag. De dodelijke H5N1-variant is vastgesteld bij 135 dode ganzen die in het noordwesten van het land werden gevonden. Internationale laboratoria hebben dat bevestigd.
Turkije, waar het virus al eerder opdook, beschuldigde Iran en andere buurlanden er eind januari van dat ze het bestaan van het vogelgriepvirus in hun landen geheimhielden.
Afrikaanse voodoopriesters die bij rituelen levende kippen de nek doorbijten, lopen gevaar op besmetting met de vogelgriep. Daarom is voorlichting bittere noodzaak. Die oproep komt van de autoriteiten van Benin, buurland van Nigeria waar vorige week H5N1 onder kippen is vastgesteld.
Priesters richten zich met rituelen en gebeden tot hun goden om te genezen of om andere gunsten te vragen. Kippen worden daarbij het vaakst geofferd, maar ook doden de priesters schapen en geiten. Het ministerie van Landbouw in Benin gaat nu informeren over de gevaren van dergelijke praktijken in de gebieden waar veel voodoopriesters opereren.
Bron: de Volkskrant 14-02-2006
Mogelijk eerste vogelgriepgeval in Duitsland
BERLIJN – In Duitsland is mogelijk het eerste geval van vogelgriep geconstateerd. Op het eiland Rügen in de Oostzee zijn vier dode zwanen gevonden. Twee van hen gaven positieve resultaten bij de eerste snelle tests op het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1.
Minister Seehofer van Landbouw zei dinsdagavond tijdens een persconferentie dat alles erop wijst dat het om de
gevaarlijke variant gaat. Materiaal uit de twee verdachte zwanen is onderweg naar Groot-Brittannië voor nader
onderzoek. De uitslagen die zekerheid moeten geven, worden donderdag verwacht.
Het is de eerste keer dat in Duitsland het H5N1-virus lijkt te zijn aangetroffen. Seehofer laat de voor volgende week
geplande landelijke ophokplicht voor pluimvee al vrijdag ingaan. Woensdag heeft hij crisisberaad met minister van
Volksgezondheid Ulla Schmidt.
Nieuwe Roemeense haard van vogelgriep
Zwanen in Oostenrijk besmet met H5N1
Bron: De Telegraaf 14-02-2006
ZIE OOK:
Vogelgriepvaccin alleen niet voldoende bij uitbraak’
Vogelgriep steekt kop op in Nigeria
Vogelgriep Nigeria dezelfde als in Turkije
Opnieuw vogelgriepdoden in Indonesië
Dode zwanen Oostenrijk besmet met H5N1
Bron: NU.NL Nieuws 15-02-2006
Ook dode vogels in Denemarken en Hongarije
Zwanen en andere vogels zijn dinsdagavond en woensdagmorgen dood aangetroffen op de Deense eilanden Lolland, Falster en Sealand. Dat meldde de regionale televisiezender TV2 Oest woensdag. In Hongarije werden dode zwanen drijvend aangetroffen op de Donau. Milieu-inspecteurs verzamelden elf dode vogels op de deels bevroren stroom.
Het Deense eiland Lolland, het dichtstgelegen bij Duitsland, ligt op ongeveer 50 tot 60 kilometer van het Duitse eiland Rügen waar twee zwanen met het voor de mens gevaarlijke H5N1-virus van de vogelgriep werden ontdekt. Een 150-tal mensen brachten het regionaal voedselagentschap van Ringsted op de hoogte van hun ontdekking.
De dode zwanen en andere wilde vogels werden gevonden op het strand of op de bevroren zee. De karkassen van de vogels -het aantal werd niet meegedeeld- werden naar regionale diergeneeskundige laboratoria gebracht om uit te zoeken of ze stierven door een natuurlijke oorzaak of ze aan de vogelgriep zijn bezweken.
Naast de elf dode zwanen die drijvend op de Donau in Hongarije werden aangetroffen, bevonden zich nog vele andere dode vogels onder het ijs, maar die konden vooralsnog niet worden weggehaald. De dode dieren werden overgebracht naar het Hongaars Veterinair Instituut, waar ook een eend op het H5N1-virus wordt onderzocht die was gevonden in de buurt van Boedapest.
Op de vindplaats van de hoogstwaarschijnlijk met vogelgriep besmette zwanen op het Duitse eiland Rügen zijn nog andere dode dieren teruggevonden. Op het ijs aan de oever van het plaatsje Wittower Fähre lagen woensdagmorgen volgens ooggetuigen een achttal dode zwanen. Honderden andere vogels verblijven daar, vooral zwanen, meeuwen en ganzen.
De vindplaats is vrij toegankelijk. De overheid heeft nog geen afbakeningen geplaatst. Het ministerie van Landbouw heeft dinsdagavond wel de richtlijn van de EU-voorschriften gevolgd en in een omtrek van tien kilometer de ophokplicht voor pluimvee ingesteld. In een straal van drie kilometer mag geen gevogelte meer gekocht of verkocht worden.
Bron: Belga 15-02-2006
Vogelgriep komt razendsnel dichterbij
16 FEBRUARI 2006 – BRUSSEL – Wat eerst ver van ons bed leek, komt nu razendsnel dichterbij. De vogelgriep dringt steeds verder binnen in Europa. In alle gebieden waar de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant is geconstateerd worden onmiddellijk strenge voorzorgsmaatregelen genomen. Is het virus nog te stoppen?
De vogelgriep komt eraan. Gisteren zijn drie besmette zwanen aangetroffen in Hongarije, en waarschijnlijk zijn ook vogels in Polen en in Denemarken bezweken aan het virus. In Duitsland is het vogelgriepvirus H5N1 geconstateerd op het schiereiland Rügen in de Oostzee. Al eerder was het voor mensen gevaarlijke virus H5N1 doorgedrongen tot Griekenland, Italië, Slovenië en Oostenrijk, Bulgarije en Roemenië. Misschien is zelfs Nederland al getroffen.
In alle gebieden waar H5N1 definitief wordt vastgesteld, gelden op last van de Europese Commissie met onmiddellijke ingang strenge voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Binnen een straal van drie kilometer moet alle pluimvee naar binnen, kippenvlees mag het gebied niet uit om te worden verhandeld en levend pluimvee mag alleen worden vervoerd wanneer het regelrecht naar de slacht gaat. Binnen een straal van tien kilometer is de jacht op wilde vogels verboden en gelden speciale beschermen maatregelen.
Trekvogels
In verband met de oprukkende vogelpest, en het feit dat trekvogels binnenkort terugkeren uit Afrika, kondigen steeds meer EU-landen als voorzorgsmaatregel een ophokplicht af. In Nederland moet alle pluimvee vanaf maandag binnen blijven. In Noorwegen en Zwitserland geldt eveneens vanaf volgende week een ophokplicht. In Duitsland is de maatregel reeds ingegaan.
Oostenrijk acht een algemene maatregel overbodig; minister Rauch-Kallat van volksgezondheid vindt maatregelen voor de risicozones voldoende, omdat de Alpen volgens haar een natuurlijke barrière vormen.
Vandaag buigen in Brussel de experts van de lidstaten zich over de vraag wat er moet gebeuren wanneer in Europa commerciële pluimveebedrijven getroffen worden. De Europese Commissie heeft besloten om met onmiddellijke ingang de import van onbewerkte veren naar de EU volledig te verbieden. De experts stemden daar gisteren mee in. De Europese Commissie heeft ook besloten om te gaan meebetalen aan de nationale preventieplannen. Daarvoor is bijna twee miljoen euro beschikbaar. Dit jaar zullen op basis van de preventieplannen in totaal ongeveer 60.000 wilde vogels en 300.000 stuks pluimvee worden getest. De lidstaten krijgen van de Commissie de helft van hun kosten terugbetaald. De bedragen die per land worden uitgekeerd, lopen daardoor sterk uiteen. Italië krijgt ruim 427.000 euro, Nederland 54.500 euro en Estland 1450 euro.
Bron: De Stentor door HETTY VAN ROOIJ 16-02-2006
Verdenking van vogelgriep in Lelystad en Kampen
16 FEBRUARI 2006 – KAMPEN/LELYSTAD – De vrees bestaat dat de voor de mens gevaarlijke variant van de vogelgriep Nederland heeft bereikt. Medewerkers van de vakgroep Virologie van de Erasmus Universiteit onderzoeken twee dode knobbelzwanen, die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van de ziekte. De resultaten van het onderzoek worden vandaag of morgen verwacht.
Het genetische patroon van het H5N1 griepvirus is met geavanceerde tests vrij snel vast te stellen, zegt patholoog Thijs Kuiken van de vakgroep Virologie. Het eerste kadaver werd al op 12 februari bij Lelystad aangetroffen door waarnemers van Sovon Vogelonderzoek. Gisteren vonden zij bij Kampen een tweede dode knobbelzwaan.
Er is alarm geslagen omdat op het eerste gezicht de doodsoorzaak niet kon worden vastgesteld, typerend voor slachtoffers van de vogelgriep H5N1. Bovendien is juist de knobbelzwaan kwetsbaar gebleken voor deze griepvariant. De dode vogels zijn door deskundigen van de universiteit zelf uit het veld gehaald.
De Sovon heeft circa drieduizend vogeltellers in het veld. In opdracht van het ministerie van LNV houden zij zich sinds november ook bezig met het registreren van dode vogels. Alle kadavers worden gemeld bij de virologen van de EU in Rotterdam en bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Die beoordelen of er aanleiding is voor nader onderzoek. Het is volgens Kuiken nu voor het eerst dat dit gebeurt bij dode knobbelzwanen.
Bron: De Stentor door HENRY VAN DER WAL 16-02-2006
Vogelgriep bereikt ook Frankrijk
Voor het eerst is er nu ook in Frankrijk vogelgriep vastgesteld. In het plaatsje Joyeux in Oost-Frankrijk is een dode eend gevonden die de vogelgriep heeft.
H5N1
Volgens de autoriteiten is het vrijwel zeker dat het gaat om de variant die ook voor mensen gevaarlijk is, H5N1. Nader onderzoek moet daar nog zekerheid over geven.
Maatregelen
Rondom de plaats waar de dode eend is gevonden zijn de gebruikelijke maatregelen genomen, zoals een ophokplicht en extra bewaking in een straal van 10 kilometer.
Bron: © RTLNieuws.nl 17-02-2006
Onderzochte zwanen hebben geen vogelgriep
(Novum) – De twee zwanen die onlangs dood zijn gevonden in Nederland zijn niet besmet met vogelgriep. Dat heeft onderzoek vrijdag uitgewezen, meldt het ministerie van Landbouw. De dieren zijn gevonden in de omgeving van Kampen en in de Flevopolder. Enkele andere dieren worden nog onderzocht door in het Erasmus Medisch Centrum. Een woordvoerder van het ministerie weet niet om hoeveel dieren het gaat.
Minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) heeft eerder deze week bekendgemaakt dat al het pluimvee vanaf maandag binnen moet blijven. Overtreders krijgen een boete. De bewindsman is tot het besluit gekomen nadat H5N1, de voor mens dodelijke variant van de vogelgriep, onder meer is vastgesteld in Duitsland
Bron: Trouw 17-02-200
Vogelgriep ook in Egypte vastgesteld
CAIRO – Dode vogels die in drie gebieden in Egypte zijn gevonden, bleken te zijn besmet met de dodelijke H5N1-variant van de vogelgriep. Dat heeft een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag gezegd.
Er is nu vogelgriep in Egypte, stelde de woordvoerder vast. Hij meldde niet in welke gebieden de dode vogels
waren gevonden.
Egypte is het tweede land op het Afrikaanse continent waar het virus opduikt. Eerder werd het H5N1-virus
vastgesteld op dode vogels in Nigeria.
Bron: Telegraaf 17-02-2006
Gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus maakt een opmars
Europa ontkomt niet meer aan de vogelgriep
Door onze redactie wetenschap
Rotterdam, 20 febr. Het voor mensen gevaarlijk vogelgriep H5N1 virus trekt nu snel door Europa. De
verspreiding onder wilde vogels doet vermoeden dat het virus overal sluimert. De gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus H5N1 maakt een opmars door Europa. Het aantal gevallen onder wilde vogels neemt toe en zij breiden zich uit in noordwestelijke richting. Dit weekeinde maakten de Franse autoriteiten melding van het eerste geval in Frankrijk; een dode wilde tafeleend, gevonden in het dorpje Joyeux in de buurt van Lyon, bleek besmet met H5N1. Tegelijkertijd meldde het Duitse referentielaboratorium voor vogelgriep in Greifswald de besmetting van tientallen wilde vogels, waaronder knobbelzwanen, wilde zwanen, Canadese ganzen, kuifeenden en een havik. Vandaag bleek dat ook op het Duitse vasteland in de buurt van Rügen, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, dode vogels met het virus zijn aangetroffen, een zilvermeeuw en een buizerd. Deze grootschalige sterfte van wilde dieren aan de vogelgriep doet denken aan de sterfte van waterwild rond het Chinese Qinghai-meer in mei 2005 en later rond het Erkhulmeer in Mongolië. Aanvankelijk werden er op verschillende plaatsen in Europa dode knobbelzwanen met H5N1-besmetting gemeld. Het virus duikt nu ook in andere vogelsoorten op. Dat wijst erop dat de infectie wijder verspreid is en mogelijk op andere plaatsen in Europa al onder de oppervlakte sluimert. Uit de genetische analyse van het H5N1-virus van de wilde vogels van Rügen blijkt dat het genetisch verwant is aan de virusstammen die recent in Roemenië werden gezien. Het Duitse virus is tevens in de verte verwant met een virusvariant die eerder gezien is bij wilde ganzen rond het Erkhulmeer. Viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaat ervan uit dat het bij de meldingen in Europa nu allemaal gaat om één virusvariant, maar dat is nog speculatie, want de definitieve laboratoriumuitslagen zijn er nog niet. Volgens Osterhaus wordt op dit moment druk onderzocht welke vogelsoorten bevattelijk zijn voor het virus en zo ja, hoe lang de dieren het virus kunnen uitscheiden. Ook hier zijn de definitieve resultaten nog niet van bekend, maar Osterhaus zegt dat zwanen waarschijnlijk niet de belangrijkste bron van de virusverspreiding zijn. Hun actieradius is te gering om de snelle verspreiding te verklaren. Maar zwanen zitten vaak op meren en vijvers waar ook veel andere vogels zitten. Mogelijk hebben zwanen daar de infectie opgelopen. Bekend is dat met name watervogels griepvirussen bij zich dragen en het ook in grote hoeveelheden via de poep uitscheiden. Waterrijke gebieden trekken veel vogels, waardoor het virus makkelijk van de ene op de andere soort kan overgaan. De besmette roofvogels en meeuwen in Duitsland zouden de besmetting opgelopen kunnen hebben door het eten van dode of verzwakte watervogels. Nog niet besmette Europese landen, zoals Nederland en Groot-Brittannië, maken zich geen illusies dat zij aan de vogelgriep onder wilde vogels zullen ontkomen. Vooralsnog heeft het virus binnen de Europese Unie het pluimvee nog niet besmet. Verschillende landen hanteren nu een ophokplicht voor pluimvee. Overigens vormen besmette wilde vogels geen directe bedreiging voor de menselijke gezondheid. Volgens Osterhaus is er slechts één slecht gedocumenteerd geval bekend van een mens die direct door een wilde vogel geïnfecteerd raakte.
Bron: NRC Handelsblad 20-02-2006
EU staat inenten van vogels toe
Van onze verslaggevers Bart Dirks, Marc Peeperkorn
BRUSSEL/DEN HAAG – Nederland heeft woensdag toestemming gekregen om te vaccineren tegen de vogelgriep. Het gaat om twee à drie miljoen hobbydieren en vijf miljoen bio- en scharrelvogels. Een doorbraak, aldus minister Veerman van Landbouw. De EU in Brussel ziet voor het eerst af van het non-vaccinatiebeleid.
Dankzij het akkoord in het veterinair comité van de 25 EU-landen, kunnen het vlees en de eieren van gevaccineerde vogels in de hele EU worden verkocht. Er komt geen speciale vermelding op de etiketten. Inenting betekent geen extra gevaar voor de consument, aldus een expert van de Europese Commissie. Wel moet er streng worden toegezien op gevaccineerde bedrijven. Het risico is dat het virus ondergronds gaat. Vaccinatie is helaas geen wondermiddel.
Ook Frankrijk kreeg toestemming voor vaccinatie. Het is bedoeld voor 900 duizend commercieel gehouden eenden en ganzen in drie departementen. Omdat het preventieve maatregelen betreft, draagt Brussel niet bij aan de kosten. Wel mogen de Franse en Nederlandse overheid de pluimveehouders financieel ondersteunen. Eigenaars van hobbydieren hoeven niet te rekenen op die overheidssteun .
In Brussel wordt het akkoord gezien als een doorbraak. Pas in december spraken de Europese Landbouwministers af dat preventief vaccineren in principe mogelijk is. Toch onthielden zich gisteren vier landen van stemming Griekenland, Portugal België en Duitsland. Maar ook deze landen mogen geen importverbod instellen op gevaccineerd vlees en eieren. Niemand stemde tegen.
Nederland heeft volgens minister Veerman hard moeten lobbyen. Veerman: Het preventief ruimen van miljoenen gezonde dieren bij een uitbraak van vogelgriep is niet meer van deze tijd. De maatschappelijke weerstand is zeer groot. Dat heb ik mijn Europese collegas duidelijk kunnen maken.
Op het hoogtepunt van de klassieke vogelgriep in 2003 werden in Nederland dagelijks 35 vrachtwagens met dode kippen afgevoerd.
De toestemming om te vaccineren geldt tot juli. Veerman geeft geen garantie dat gevaccineerd pluimvee niet toch geruimd wordt bij een uitbraak van vogelgriep onder de 80 miljoen commercieel gehouden kippen. Als er een aperte veterinaire noodzaak is, kan ruimen alsnog nodig zijn.
Naar schatting telt de EU vijf à zes miljard commercieel gehouden vogels. Vooralsnog is het vogelgriepvirus H5N1 alleen bij wilde trekvogels aangetroffen.
Bron: de Volkskrant 23-02-2006
Kalkoenen mogelijk besmet met H5N1 in Frankrijk
Op een kwekerij in de regio van de Franse stad Lyon is het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 mogelijk opgedoken bij kalkoenen. Dat hebben de Franse autoriteiten donderdagmiddag aan de Europese Commissie meegedeeld. De boerderij in het departement Ain ligt in de buurt van de plaats waar het virus reeds eerder werd vastgesteld bij wilde eenden.
De kweker maakte melding van een opmerkelijk hoog aantal sterfgevallen onder de 11.000 kalkoenen op de boerderij. De vestiging bevindt zich in de schutkring die de Franse autoriteiten eerder hebben ingesteld. Een Frans laboratorium onderzoekt momenteel of de kalkoenen zijn geveld door het ook voor de mens gevaarlijke virus H5N1. Het resultaat van het onderzoek zou in de loop van vrijdag meegedeeld worden.
Ook in Duitsland heeft het virus mogelijk het pluimvee bereikt. De minister van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern meldde donderdagochtend dat het virus mogelijk is aangetroffen in een kwekerij met een vijftigtal kippen op het eiland Rügen.
Bron: Belga 23-02-2006
Gisteren is in Frankrijk een tweede wilde eend gevonden die besmet bleek te zijn met het H5N1-virus. De Franse overheid heeft een 3 en een 10-km gebied ingesteld. Bij de screening van de pluimveebedrijven in het 3-km gebied is een vleeskalkoenenbedrijf gevonden dat sterk wordt verdacht van een AI-besmetting. Binnen 48 uur zijn hier 9000 van de 11.000 kalkoenen gestorven. Het kalkoenenbedrijf ligt ongeveer 25 km ten noorden van Lyon in de plaats Joyeux (departement Ain). Vandaag wordt hierover uitsluitsel verwacht.
Japan sluit zijn grenzen voor Nederlandse pluimveeproducten als Nederland hobby-, Freiland- en biologische leghennen preventief gaat vaccineren. Dat meldde de Japanse Veterinaire Dienst gisteren aan de Nederlandse landbouwraad in Japan. Japan is een belangrijke afnemer voor de Nederlandse eiersector, die in 2004 voor 21,8 miljoen euro naar het land exporteerde.
Bron Pluimvee houderij 24-02-2006
Pluimveesector: honderden miljoenen schade
VAN ONZE REDACTEUR
AMSTERDAM – De Nederlandse pluimveesector stevent af op honderden miljoenen euro’s schade als Japan de grenzen sluit voor kipproducten. Dat gebeurt zodra Nederland begint te vaccineren. Volgens minister Veerman van Landbouw is dat over twee of drie weken.
Producenten van pluimveeproducten vrezen dat andere landen het Japanse voornemen zullen volgen. China, Zuid-Korea en Kongo zijn belangrijke afzetmarkten voor pluimveevlees; Angola, Oman en Zwitserland voor eierproducten.
Sluiting van Japanse grenzen leidt volgens een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) tot een schadepost van euro 50 mln op jaarbasis en een verlies van circa 120 banen. ‘Als deze eieren op de Europese markt komen, heeft dit een prijsdrukkend effect.’ De vervolgschade daarvan is onduidelijk.
‘s Werelds grootste eierhandelaar Nederland voert jaarlijks 8000 ton eiwitpoeder uit voor de Japanse visindustrie. Daarmee zijn anderhalf miljard eieren gemoeid. Volgens de Anevei zijn de eieren veilig. ‘Er is geen vogelgriep in Nederland en vaccineren heeft geen effect op de gepasteuriseerde eieren.’
Naar Japan wordt geen Nederlands pluimveevlees geëxporteerd. De Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) vreest wel dat andere landen het Japanse voornemen zullen volgen.
In dat geval rekent Nepluvi op een schadepost van euro 200 mln. Dit is inclusief de euro 50 mln van de eierhandelaren. Een woordvoerder van Nepluvi kan niet aangeven hoeveel banen verdwijnen als dit scenario zich voltrekt.
De extra pluimveeproducten die de Europese markt vervolgens overspoelen zullen de prijzen ‘aanzienlijk drukken’.
Volgens Nepluvi kan de schade van dit effect in een jaar oplopen tot euro 1 mrd. Ook dat zal nog onbekende
gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.
Het Nederlandse ministerie van Landbouw poogt Japan op andere gedachten te brengen.
Veterinaire experts verstrekken informatie. Landbouwattachés voeren koortsachtig diplomatiek overleg.
Bron: Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad 25-02-2006
Vogelgriep breidt zich verder uit
Van onze correspondent Fokke Obbema
PARIJS – In Frankrijk heeft de vogelgriep op een boerderij toegeslagen. Vrijdag wezen tests uit dat de massale sterfte onder kalkoenen op een bedrijf in de Ain te wijten is aan het H5N1-virus. Alle elfduizend beesten zijn inmiddels afgemaakt. De boer en zijn familie staan onder medische controle. De Ain is de landstreek van de beroemde Bresse-kippen.
Ironisch genoeg was boer Daniel Clair enkele dagen eerder nog op televisie, omdat zijn bedrijf ten voorbeeld werd gehouden vanwege alle voorzorgsmaatregelen tegen de vogelgriep. Trots had Clair uitgelegd dat zijn beesten nauwelijks met de buitenwereld in contact stonden, dankzij zijn industriële productiewijze. Via desinfecteren zou het virus buiten de stal blijven.
Enkele dagen later werd er op enkele honderden meters van zijn bedrijf een dode eend met H5N1 aangetroffen. Dat blijkt nu toch zijn kalkoenen hebben kunnen bereiken. Hoe dat mogelijk is geweest? Wellicht heeft Clair zijn laarzen onvoldoende gedesinfecteerd, of is het virus onlangs met stro voor de kalkoenen binnengekomen.
De autoriteiten hebben eenderde van het departement onder toezicht geplaatst om verdere verspreiding tegen te gaan. Agenten controleren vrachtwagens en automobilisten op transport van gevogelte. De verkoop ervan is stilgelegd. De vele pluimveehouders uit de streek vrezen een economische ramp. Nu al is de verkoop van kip en ander gevogelte in de Franse supermarkten met ongeveer een kwart gedaald. Frankrijk geldt als de grootste pluimveeproducent en -exporteur van Europa. Japan heeft de import ervan al stilgelegd.
Ook in Duitsland breidt de vogelgriep zich uit. Na Mecklenburg-Vorpommern is het virus nu ook geconstateerd in het noordelijke Sleeswijk-Holstein en aan het Bodenmeer in het zuiden. Dat ligt voor een deel in het nog virusvrije Zwitserland. Inmiddels is het virus opgedoken in acht EU-landen; sinds 2003 zijn er 92 H5N1-doden gevallen, de helft in Vietnam.
Bron: de Volkskrant 25-02-2006
Japan dreigt met verbod Nederlandse kip
Japan dreigt de grenzen te sluiten voor Nederlandse kip en kipproducten. De pluimveesector vreest dat andere landen zullen volgen.
Virus
Trouw meldt dat Japan de invoer zal staken, zodra hobby- en vrije uitloopkippen gevaccineerd worden tegen het vogelgriepvirus. Het ministerie van Landbouw wil Japan er nog van overtuigen dat Nederlandse pluimveeproducten veilig zijn.
36 miljoen euro
Japan koopt weinig kippenvlees uit ons land. Maar als de export van eiwitpoeder stopgezet wordt, vreest de branche een schade van 36 miljoen euro op jaarbasis. Bovendien vreest de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren dat de Japanse boycot navolging zal krijgen in andere landen.
Bron: RTL 25-02-2006
China waarschuwt voor grootschalige uitbraak vogelpest
De autoriteiten in China waarschuwen voor een grootschalige uitbraak van het vogelpestvirus H5N1 na nieuwe besmettingsgevallen bij mensen.
In de krant China Daily zei minister van landbouw Du Qinglin dat China sinds vorig jaar 23 miljoen stuks pluimvee heeft geruimd in een poging de ziekte een halt toe te roepen. Bij 163.000 van deze dieren werd H5N1 vastgesteld.
De minister zei dat China doorgaat met preventieve maatregelen, waaronder vaccinatie van pluimvee. Desondanks vreest hij een grootschalige uitbraak in het voorjaar.
In het oosten van het land werd gisteren een nieuwe vogelpesthaard gemeld, waarbij het virus op zeker twee mensen is overgegaan. Eén van hen, een boerin, zou contact hebben gehad met dood pluimvee.
Chinese boeren hebben gezamenlijk vijftien miljard stuks pluimvee, zo’n 21 procent van het wereldtotaal.
Bron: ZIBB.NL 26-02-2006
Vogelgriep blijft toeslaan in Frankrijk en Duitsland
De vogelgriep is zondag terrein blijven winnen in Europa. Na de eerste positieve tests in Zwitserland, werden nieuwe gevallen ontdekt in Duitsland, Frankrijk en Roemenië. Totdusver is op het oude continent nog geen enkel geval van menselijke besmetting gemeld.
In Duitsland werden aan het Bodenmeer twee nieuwe gevallen van vogelgriep geïdentificeerd, en drie in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. In Baden-Württemberg werden twee eenden positief op het H5N1-virus getest. Op het eiland Riems wordt nog onderzocht of het een zwakkere variant dan wel het agressieve Aziatische H5N1-type betreft. In totaal vier deelstaten zijn getroffen, maar nog geen enkele kwekerij. In heel Duitsland zijn nu al meer dan 120 dieren positief getest op het virus.
Frankrijk, de grootste exporteur van gevogelte van de EU, kreeg verder slecht nieuws te verwerken. Het land telt 30.000 professionele kwekerijen, goed voor 65.000 banen, met een jaarlijks zakencijfer van 6 miljard euro. Bij vijftien dode wilde zwanen in Oost-Frankrijk werd de H5N1-variant bevestigd. De kadavers werden ontdekt nabij Joyeux in het departement Ain. De gevreesde ziekte was er reeds bij wilde eenden en in een kwekerij vastgesteld, zo rapporteerde de Franse minister van landbouw Dominique Bussereau zondagavond.
Toch lijken de Franse consumenten niet te panikeren. 65 procent zegt niet verontrust te zijn, voor zichzelf of voor hun familie. 66 procent is volgens een opiniepeiling tevreden over de wijze waarop de regering deze crisis aanpakt.
In Roemenië werd in de zuidoostelijke plaats Tupla de 35ste haard van vogelpest bevestigd. Sedert de eerste vaststelling, op 7 oktober, zijn in het land al zowat 200.000 stuks pluimvee geëuthanaseerd.
Bron: Belga 27-02-2006
Vogelgriep ook in Niger en Georgië
PARIJS – De vogelgriep blijft zich verder verspreiden. Maandag werd bekend dat het dodelijke H5N1-virus is aangetroffen in dode zwanen in Georgië en Bosnië en bij tamme eenden in Niger. Hiermee komt het aantal landen waar de ziekte de afgelopen maand is uitgebroken uit op negentien.
Door de verspreiding van het virus onder wilde vogels is de situatie in Europa vergelijkbaar met leven in het spervuur van een machinegeweer, zei Iliaria Capua, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maandag. De migratie van trekvogels in de lente maakt ons nog kwetsbaarder.
De Georgische president Saakasjvili heeft de noodtoestand uitgeroepen in Adjarië in het westen van het land, waar de dode zwanen zijn gevonden die met het virus zijn besmet. Alle tamme dieren in het district worden gedood en jagen op wilde vogels wordt verboden.
Niger riep de hulp in van leraren en moslimpredikers om de bevolking in te lichten hoe ze besmetting door de vogels kunnen voorkomen. De ziekte is nog altijd vooral dodelijk voor vogels, al zijn sinds 2003 ruim negentig mensen overleden door het virus in Azië en het Midden-Oosten. De vrees is echter dat het virus muteert tot een voor mensen fatale variant.
Frankrijk is maandag begonnen met het inenten van 700 duizend kippen en eenden. Het is het eerste EU-land waar het H5N1-virus bij gefokte dieren is aangetroffen.
Bron: de Volkskrant 28-02-2006
“Vogelgriep verspreidt zich via fecaliën in voedselketen”
Volgens een Duitse wetenschapper is de wereldwijde verspreiding van de vogelgriep waarschijnlijk te wijten aan het binnendringen van besmette fecaliën van pluimvee in de voedselketen, via vis. Volgens de wetenschappers is de verspreiding van het virus dus niet te wijten aan migrerende wilde vogels.
“We zijn afstand aan het nemen van de veronderstelling dat trekvogels de oorzaak zijn”, zei Josef H. Reichholf, een professor dierkunde aan de universiteit van München in de Duitse krant Die Welt. Volgens Reichholf is de verspreiding van het virus van oost naar west niet via de belangrijkste routes van trekvogels gebeurd. Daarenboven vond de verspreiding in de verkeerde periode van het jaar plaats.
Meststof op velden
De wetenschapper gaat ook in tegen het idee dat de kat met H5N1 die vorige maand in Duitsland was aangetroffen, besmet was met de ziekte na het eten van dode zwanen, eenden of ganzen. Volgens Reichholf is een meer waarschijnlijke overbrenger van de ziekte het veelvuldige gebruik van pluimvee-uitwerpselen als meststof op velden.
Uitwerpselen van pluimvee spoelden in meren en rivieren en werden opgenomen door vissen of andere waterdieren, luidde het. De besmette vissen werden dan opgegeten door vogels en dieren. Vismeel wordt ook vaak gebruikt als proteïne in dierenvoeder, waaronder voer voor pluimvee.
“Leven met vogelgriep in de toekomst”
Reichholf merkte op dat civetkatten in Vietnam die besmet waren met de ziekte vis gegeten hadden. Drie civetkatten stierven vorig jaar augustus aan het virus in Vietnam. Volgens de wetenschapper tonen de ontwikkelingen in Oost-Azië aan dat wilde vogels besmet zijn geraakt door pluimvee en niet omgekeerd.
“We zullen in de toekomst moeten leven met vogelgriep”, zei Reichholf. “Misschien leven we al jaren met de ziekte, en wisten we het gewoon niet om dat de grote aantallen vogels die tijdens een harde winter sterven, gewoon niet getest werden.”
Bron: HLN.BE 07-03-2006
Elf verdachte gevallen vogelgriep bij mensen in Azerbeidzjan
In Azerbeidzjan zouden elf personen, van wie er al drie overleden zijn, drager kunnen zijn van het H5N1-vogelgriepvirus. Dat heeft een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meegedeeld in Genève. De elf personen, van wie er acht tot dezelfde familie behoren, komen allemaal uit hetzelfde dorp dichtbij de hoofdstad Bakoe, aldus de woordvoerster van de WHO, Maria Cheng. De betrokken personen bezitten vogels die ziek geworden zijn tijdens de voorbije weken. Het is tot nu toe onbekend van wat de vogels het slachtoffer zijn geworden.
Mill Hill
“Het is mogelijk dat de zieken besmet zijn geraakt met het H5N1-virus omdat we al weten dat er in de naburige regio’s pluimvee besmet is met het virus”, vertelde Cheng. Stalen die genomen zijn van de zieken en de drie overleden personen, moeten naar een laboratorium in Mill Hill, nabij Londen, gestuurd worden voor analyse. De stalen zijn echter nog geblokkeerd op de luchthaven van Bakoe, vertelde de woordvoerster.
Zodra de stalen aankomen op Britse bodem, duurt het nog tussen 24 uur en twee weken om vast te stellen of het om het H5N1-virus gaat. De precieze duur hangt af van de kwaliteit van de stalen.
Longontsteking
De Azerbeidzjaanse autoriteiten lieten zondag weten dat ze het overlijden van twee jonge kinderen onderzochten. Die kinderen behoorden tot een familie waarvan zes leden in het ziekenhuis waren opgenomen wegens een longontsteking. De symptomen verontrustten de artsen echter. Het H5N1-virus was enkele dagen ervoor opgedoken bij vogels in Azerbeidzjan en 500.000 vogels zijn gedood, liet de minister van Landbouw op 4 maart weten. Op 8 maart waren er volgens de WHO al in zeven landen 175 mensen besmet met het H5N1-virus. 96 besmette personen zijn aan het virus gestorven.
Bron: HLN.BE 09-03-2006
Economie kwetsbaar voor grieppandemie
De uitbraak van een ernstige grieppandemie kan de Nederlandse economie grote schade toebrengen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank in haar kwartaalbericht, dat gisteren is verschenen.
De centrale bank sluit een daling van het bruto binnenlands product van minimaal 5 procentpunten niet uit.
In het kwartaalbericht is een analyse gemaakt van de gevolgen van een mogelijke griepuitbraak. Wereldwijd is nu vogelgriep uitgebroken, waarbij ook dodelijke slachtoffers vallen.
Volgens DNB is de Nederlandse economie door haar sterke afhankelijkheid van de exportsector extra kwetsbaar voor een pandemie. Dit gaat vooral op als andere landen hun grenzen sluiten voor Nederlandse producten.
Een afname van het bruto binnenlands product kan zelfs permanent zijn doordat de bevolkingssamenstelling blijvend verandert en daarmee het productiviteitsniveau, zo waarschuwt de bank.
De financiële sector, waarop DNB toezicht houdt, zal ook de gevolgen ondervinden van een griepuitbraak. Verzekeraars krijgen te maken met extra claims als gevolg van ziekte en sterfte. Een toename van het aantal faillissementen van bedrijven en particulieren en een daling in de vraag naar kredieten en hypotheken vormen een bedreiging voor de banken.
Pensioenfondsen zien hun reserves slinken door dalende aandelenkoersen. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen, de mate waarin ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, kan wel verbeteren als er verhoudingsgewijs veel 65-plussers sterven.
DNB verwacht dat de Nederlandse economie zich traag zal herstellen van een pandemie. Bedrijven moeten harder saneren dan bij normale recessies, zo verwacht de bank. Daarnaast zijn consumenten minder snel geneigd om hun normale bestedingspatroon weer op te pakken.
Ook van andere bestedingsimpulsen, zoals herstel van de aangerichte schade, is geen sprake omdat er in tegenstelling tot terreuraanslagen en natuurrampen geen materiële schade is aangericht. ANP
Vogelgriep in Zweden en Denemarken
STOCKHOLM/KOPENHAGEN – De gevaarlijke variant van vogelgriep H5N1 is voor het eerst vastgesteld in Zweden. Het virus is geconstateerd bij twee wilde eenden in omgeving van de zuidoostelijke plaats Oskarshamn, aldus het ministerie van Landbouw woensdag. Ook in Denemarken is woensdag H5N1 geconstateerd.
Zweden had eind februari bij de Europese Commissie melding gemaakt van de H5-variant van het virus. Nader onderzoek moest uitwijzen of het de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-soort betrof.
In afwachting van het onderzoek in een EU-laboratorium werden meteen maatregelen genomen. In een straal rond 10 kilometer van de vindplaats van de eenden is pluimvee opgehokt en is transport van vogels verboden.
In Denemarken is het virus teruggevonden in een dode buizerd, die het afgelopen weekeinde werd aangetroffen op een strand in het zuiden van Denemarken, op negentig kilometer afstand van het Duitse eiland Fehmarn. Het strand ligt ook vlak bij een Deens natuurreservaat. Na overleg met Brussel zijn de bekende veiligheidsmaatregelen getroffen, die onder meer betekenen dat er een beschermde zone van drie kilometer rondom de vindplaats is afgebakend. Binnen dat gebied moet alle gevogelte opgehokt blijven. Bron: De Telegraaf 15-03-2006
Egyptische vrouw overleden aan vogelgriep
(Novum/AP) – Een vrijdag overleden 35-jarige Egyptische vrouw van wie vermoed werd dat ze besmet was met de vogelgriep, blijkt inderdaad aan die ziekte te zijn bezweken. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zaterdag bekendgemaakt na onderzoek van het stoffelijk overschot.
De vrouw was besmet met de voor mensen gevaarlijke variant van het virus, H5N1. Direct na het bekend worden van de besmetting is een groot aantal mensen in de omgeving van de vrouw getest op een besmetting met vogelgriep. De uitslagen van die onderzoeken zijn nog niet bekend.
De overleden vrouw, die in een dorp ten noorden van Caïro woonde, hield thuis kippen. Van die dieren zijn er eveneens enkele overleden aan de vogelgriep, aldus de WHO.
De vrouw meldde zich twee weken geleden bij een ziekenhuis met ernstige griepverschijnselen. Daarop werd ze doorgestuurd naar een kliniek in de Egyptische hoofdstad, waar ze vrijdag overleed.
Het is voor het eerst dat de vogelgriep in Noord-Afrika is vastgesteld. Enkele dagen terug werd bekend dat de ziekte is uitgebroken op enkele pluimveeboerderijen in Israël.
Bron: Trouw 18-03-2006
“H5N1 heeft twee verschillende genetische stammen”
Het H5N1-virus, dat verantwoordelijk is voor de huidige dodelijke variant van het vogelgriepvirus, is geëvolueerd in twee genetisch verschillende stammen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers bevestigd, zo meldde BBC dinsdag. De wetenschappers vrezen dat daardoor het risico voor mensen groter zou kunnen worden en dat de zoektocht naar een doeltreffend vaccin bemoeilijkt wordt.
Het Amerikaanse team heeft meer dan 300 stalen van het H5N1-virus geanalyseerd. Die stalen kwamen van vogels en mensen die tussen 2003 en de zomer van 2005 besmet raakten. Details over het onderzoek werden voorgesteld op de International Conference on Emerging Infectious Diseases in het Amerikaanse Atlanta. Voor 2005 was elk bekend geval van besmetting van een mens met het vogelgriepvirus veroorzaakt door een bepaald subtype van het H5N1-virus. Dat subtype besmette mensen in Vietnam, Cambodja en Thailand.
De recentste analyse door Amerikaanse centra voor de controle en preventie van ziektes, heeft een genetisch verschillende variant geïdentificeerd, die het voorbije jaar schijnt te zijn opgedoken. Mensen in Indonesië raakten besmet met die nieuwe variant. Onderzoekster Rebecca Garten: “Het virus zet niet alleen zijn geografische expansie voort, het ondergaat ook een genetische diversificatie. In 2003 was er maar één genetisch afzonderlijke populatie van H5N1 die potentieel een menselijke pandemie kon veroorzaken. Nu hebben we twee dergelijke populaties”.
Dokter Nancy Cox, hoofd van de afdeling ‘influenza’ van de Amerikaanse Centra voor de Controle van ziektes, beklemtoonde dat geen van de twee genetische subtypes van H5N1 op dit moment al gemakkelijk kan overgaan van mens tot mens. De Amerikaanse autoriteiten werken op dit moment aan vaccins om beide subtypes te bestrijden.
Dokter John McCauley van het Instituut voor Diergezondheid bevestigde dat het opduiken van twee verschillende stammen van H5N1 de productie van een vaccin bemoeilijkt.Desondanks hebben onderzoekers er vertrouwen in dat een vaccin dat bescherming zou bieden tegen één subtype van H5N1, ook minstens gedeeltelijke bescherming zou bieden tegen het andere subtype.
Bron: Belga 22-03-2006
In de ban van de vogelgriep
23-03-2006 |
Nederland is tot nu toe verschoond gebleven van de vogelgriep. Rampscenario’s kunnen nog op de plank blijven liggen. Maar de epidemie is gevaarlijk dichtbij. Hoe spelen andere landen in op de ziekte? |
Frankrijk: overheid in actieEind februari zette de Franse president Jacques Chirac een PR-offensief in. Op de landbouwbeurs in Parijs at hij, omringd door camera’s en microfoons, nadrukkelijk van kipproducten. “Er is geen enkel gevaar”, zei hij, knagend op een boutje. Twee weken later was minister Renaud Dutreil aan de beurt. Na afloop van een ministersvergadering kwam hij naar buiten lopen en riep de Fransen toe: “Eet kip!” |
Politici in Frankrijk doen er alles aan om de onterechte paniek’ over de vogelgriep te temperen. De belangen zijn groot. Op meer dan 200.000 boerenbedrijven wordt gevogelte gehouden, zo’n 30.000 bedrijven zijn er in gespecialiseerd. Frankrijk is Europa’s grootste exporteur. |
De afgelopen weken is de consumptie in eigen land door de vogelgriep flink teruggelopen. Begin maart was met name de kipconsumptie zo’n 30 procent gedaald. Meer dan veertig landen besloten Frankrijk te boycotten.. |
Brancheorganisaties hebben berekend dat ondernemers sinds het begin van de crisis 130 miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen. Volgens landbouwfederatie FNSEA kan de vogelgriep acht tot tienduizend banen kosten. |
Marktleider LDC, gespecialiseerd in kip- en kalkoenproducten, stuurde al 10 procent van zijn personeel (800 mensen) naar huis. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetdaling van 13 miljoen euro. |
Klein leed is er ook. Pluimveehouder Daniel Clair werd opgesloten in zijn eigen boerderij, nadat bij zijn kalkoenen in Versailleux, ten noorden van Lyon, vogelgriep werd geconstateerd. Dat was een primeur: niet eerder was in Europa op een bedrijf de ziekte vastgesteld. “Ik mag alleen nog de post uit de brievenbus halen”, somberde Clair. Onderzoek moet uitwijzen of de boer, en misschien ook zijn gezin, zijn besmet. |
Volgens premier Dominique de Villepin zijn de Fransen solidair met de boeren. Daarom werd tot nu toe 63 miljoen euro uitgetrokken om bedrijven er weer bovenop te helpen. Over verdere financiële steun wordt eind deze maand gesproken. Bovendien komen er landelijke televisiecampagnes waarin de bevolking wordt uitgelegd dat het veilig is om gevogelte te eten. Minister Christine Lagarde van Buitenlandse Handel reist binnenkort af naar landen als Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten om te praten over opheffing van de gevogelteboycot. |
Toch is het allemaal nog niet genoeg, zegt voorzitter Jean-Michel Lemétayer van landbouwfederatie FNSEA. “Premier de Villepin heeft ons verzekerd dat er nog meer steun komt. En als het honderden miljoenen euro’s gaat kosten, tsja, dan moeten die honderden miljoenen er maar komen.” |
Frank Renout (Parijs) |
Polen: het leven gaat doorPolen is geconfronteerd met vier verschillende kleine uitbraken van vogelgriep. Toch lijkt het bedrijfsleven in het land nog maar nauwelijks voorbereid op de gevolgen van een massale uitbraak van de ziekte. |
De lokale middenstand in Torun was de eerste die de financiële gevolgen van de vogelgriep ondervond. In deze plaats in noordwest-Polen werd begin maart de eerste uitbraak van de ziekte geconstateerd. Twee zwanen bleken besmet. De beelden van de onderzoekers in witte pakken gingen de hele wereld over. En niet zonder gevolgen. “In de week daarna nam onze omzet met 80 procent af”, meldt Krzystyna Klonowska, manager van hotel Sprichz in Torun. De maandag na het incident werden alle reserveringen geannuleerd. Klonowska vindt het moeilijk om het verlies te schatten. |
De agrarische sector wordt het meest bedreigd door de vogelgriep. Polen heeft een grote pluimveestapel. Deze telt ongeveer 100 miljoen vogels. Voorlopig lijkt de sector weinig gevolgen te ondervinden van de ziekte. Zo is de prijs van bijvoorbeeld kippenvlees in de winkel nog nauwelijks gedaald. Maar dat kan snel veranderen. Volgens epidemiologen is het aantal uitbraken van vogelgriep in Polen tot nu toe beperkt puur vanwege de strenge winter in het land. De grote trek van vogels uit Afrika moet nog beginnen. |
Het Poolse bedrijfsleven is slecht voorbereid op een eventuele mutatie van het virus naar een voor mensen gevaarlijke variant. Een belronde langs grote bedrijven, consultants en de POT, het Poolse bureau voor toerisme, leert dat het gevaar van de vogelgriep unaniem wordt weggewuifd. Er is een uitzondering: de financiële sector, die volgens de Poolse wet verplicht is om een goed crisisplan klaar te hebben. De Kredytbank, waarvan het meerderheidsaandeel in handen is van de Belgische KBC, stelde als een van de eerste ondernemingen zo’n plan op. Woordvoerster Aleksandra Pietrzykowska kan wel verklaren waarom ondernemingen zo slecht zijn voorbereid. “Polen heeft een relatief jonge markteconomie en slechts de grote commerciële bedrijven hebben zich goed voorbereid op een grote calamiteit.” |
Renata Davidson, expert op het gebied van crisisplannen, wijt de afwachtendheid aan de Poolse mentaliteit. Ze verwijst naar de ramp van januari, toen tijdens een duivententoonstelling in Katowice het dak van een tentoonstellingshal instortte. “Wetgeving ontbrak, waardoor de hulpdiensten niet goed op elkaar konden inspelen. De gemiddelde Pool is zeer flexibel en presteert goed onder druk, maar is eigenlijk slecht voorbereid.” |
Elro van der Burg (Warschau) |
China: kippen prikkenChina heeft sinds vorig jaar last van verspreide uitbraken van vogelgriep, maar de nationale economie merkt er weinig of niets van. Die groei kwam vorig jaar uit op een record van 9,9 procent, waarmee China Frankrijk en Engeland passeerde en de vierde economie ter wereld werd. |
In totaal werden 32 griepuitbraken geregistreerd. Bijna 23 miljoen kippen, eenden en ander gevogelte werden vernietigd. Boeren worden steeds van staatswege met kleine bedragen gecompenseerd voor de schade. China kampt ook met menselijke besmetting. In 2005 werden veertien ziektegevallen gemeld, met in acht gevallen een dodelijke afloop. |
De regering in Peking houdt haar hart vast dat de ziekte een epidemie wordt met de omvang van de Sars-crisis. Die veroorzaakte enkele jaren geleden even een flinke deuk in de economische bedrijvigheid. Landbouwminister Du Qinglin waarschuwde vorige maand dat China er de komende lente serieus rekening mee moet houden dat het aantal gevallen van vogelgriep sterk zal stijgen, als gevolg van de migratie van trekvogels over het land. |
China telt ruim veertien miljard kippen en eenden op een bevolking van 1,3 miljard mensen. Op het uitgestrekte platteland leven mens en dier dicht op elkaar, op vaak primitieve kippen- en eendenfokkerijen in de achtertuin van het huis. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft er bij de regering op aangedrongen de bedrijfstak te moderniseren, maar in de praktijk is dat bijna onbegonnen werk. Miljoenen huishoudens hebben een stel kippen of eenden om het huis, en effectieve controle op de naleving van nieuwe regels is moeilijk. |
De centrale regering heeft inmiddels een noodplan opgesteld, dat ervoor moet zorgen dat China beter is voorbereid op een nieuwe epidemie. Vitale economische knooppunten als Shanghai en Hongkong hebben hun eigen maatregelen genomen om de vogelgriep te kunnen bestrijden, mocht het uit de hand lopen. Zo zijn langs de belangrijkste invalwegen posten ingericht, waar wordt gecontroleerd of pluimvee dat de stad wordt ingebracht vergezeld gaat van de vereiste gezondheidscertificaten. China probeert sinds vorig jaar zoveel mogelijk kippen en eenden te vaccineren. |
Shanghai heeft ook een database ingesteld met twintigduizend namen van personen die betrokken zijn bij de lokale pluimveefokkerij en handel. Als de vogelgriep in de stad of de omliggende Yangtze-delta zou uitbreken, kan de branche dan snel door de gezondheidsautoriteiten worden bereikt om bestrijdingsmaatregelen door te geven. De verkoop van siervogels is inmiddels verboden, omdat die vaak in het wild worden gevangen in gebieden in het binnenland die meer bevattelijk zijn voor vogelgriep. |
Hans Moleman (Shanghai) |
|
|
Publicatiesoort: Forum (23-03-2006) |
© VNO-NCW 2006
‘Onderzoek EU naar vogelgriep door zwemwater’
De Europese Unie moet uitzoeken wat de risicos zijn van besmetting met het vogelgriepvirus via het zwemwater. Dat vindt Europarlementariër Maaten (VVD)
Risico |
Bron: © RTLNieuws.nl 06-04-2006
Duits pluimveebedrijf besmet met hoogpathogeen H5N1
Het AI-virus dat is aangetroffen op het pluimveebedrijf in de oostelijke Duitse deelstaat Sachsen is het hoogpathogene H5N1-virus. Dat heeft het Duitse referentielaboratorium bevestigd.
Het getroffen bedrijf Eskildsen GmbH ligt nabij het dorp Wermsdorf, ongeveer 40 km ten oosten van Leipzig. Op het bedrijf werden 8.000 kalkoenen, 5.000 ganzen en 3.300 hennen gehouden. De ruiming ervan is gaande.
In Sachsen geldt sinds medio februari 2006 een ophokgebod maar het bedrijf had ontheffing en mocht de dieren buiten laten lopen. Ook al omdat in het betreffende gebied nog geen wilde vogels met het gewraakte virus waren aangetroffen. Wel werd het pluimvee van het bedrijf wekelijks onderzocht op antistoffen tegen AI. Daarbij zijn onlangs antistoffen gevonden tegen H5 en H3. PCR-onderzoek gaf aanvankelijk een negatief resultaat. Verder bloedonderzoek en onderzoek van luchtpijpen in het Friedrich-Loeffler Instituut leverde vanmiddag toch de diagnose H5N1 op.
De Europese Commissie heeft vandaag nog het beschermings- (3 km) en toezichtgebied (10 km) en het buffergebied (13 km), zoals voorgeschreven in beschikking 2006/135/EG, gepubliceerd.
Bron: Pluimveehouderij 5 april 2006
13.000 Roemenen in quarantaine om vogelgriep
De Roemeense autoriteiten hebben maandag 13.000 mensen uit een wijk in hoofdstad Boekarest in quarantaine geplaatst, nadat daar eerder op de dag het vogelgriepvirus H5 bij dode kippen was ontdekt.
Zeker veertig straten in de wijk Luica zijn afgesloten, aldus de autoriteiten. De maatregel is waarschijnlijk 21 dagen van kracht. Gedurende die periode zijn alle instellingen en bedrijven in Luica gesloten.
Ongeveer 2500 vogels worden zo snel mogelijk gedood. De politie houdt toezicht in de wijk. In de afgelopen tien dagen zijn in Roemenië twaalf gevallen van vogelgriep geconstateerd. Daarnaast zijn er 26 verdachte gevallen gemeld, die nog niet officieel zijn bevestigd.
Bron: Planet 22-05-2006
Vogelpest steeds dodelijker voor mens
Het vogelpestvirus H5N1 wordt dodelijker voor de mens. Dit jaar is 65 procent van de patiënten aan het virus overleden, waar vorig jaar 43 procent aan de ziekte bezweek.
Dat blijkt uit cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Deskundigen zijn bang dat het virus muteert naar een vorm waar mensen zeer vatbaar voor zijn.
Volgens de officiële WHO-registratie zijn in de eerste vijf maanden 43 van 73 mensen overleden aan besmetting met H5N1-virus. In 2005 gingen 41 van de 95 officieel geregistreerde patiënten dood.
Sinds de ziekte in 2003 de kop opstak, zijn 123 van de 217 aangetoonde besmettingsgevallen onder mensen overleden. Dat is gebeurd in Thailand, Vietnam, China, Indonesië, Cambodja, Turkije, Irak, Egypte, Azerbeidzjan en Djibouti.
Op dit moment maakt het virus de meeste slachtoffers in Indonesië. Het overlijdenspercentage ligt daar op 78. Deskundigen maken zich grote zorgen nu daar steeds meer gevallen binnen een familie opduiken – dat zou kunnen wijzen op mogelijke besmetting van mens op mens.
Bron: Agrarisch Dagblad 21-05-2006